Fransız otomobil üreticisi Renault, B segment sedan rekabetinde yer almak için çok tutan Clio HB modeline yeni bir versiyon eklediğinde, takvimler 1999 yılını gösteriyordu. Clio Symbol, uygun fiyatlı bir şehir otomobili olarak görücüye çıktı. Özellikle düşük bütçeli kullanıcılar için çok iyi bir alternatif olan Clio Symbol, piyasaya çıkar çıkmaz önemli bir satış rakamı yakaladı. Renault, modelin gösterdiği başarı sonrası Symbol projesini bir adım öteye taşıdı. 2006 yılına geldiğimizde, ikinci nesil olarak anılan Symbol, Clio ön adından ayrılarak tamamen kendi kimliğini yarattı. Renault Symbol, Clio, Europa ve Megane I modellerinden esinlenilerek ve bu otomobillerin parçalarından bazıları kullanılarak tasarlandı.
B segmnette ciddi satış başarısı yakalayan Symbol, Clio sonrası dönemde tamamen Türkiye’de Tofaş’ın Bursa fabrikasında üretilmeye başladı. Symbol serilerinde yer alan motor ve şanzıman üniteleri tamamen bu fabrikadan çıktı ve Symbol ülkemizde montajlanarak piyasaya sunuldu. Hal böyle olunca Türkiye’de Renault adını duyduğumuzda, ilk akla gelen otomobillerden biri uzunca bir süre Symbol oldu. Geniş iç hacmi, gayet konforlu yapısı ve oldukça düşük yakıt tüketimiyle Symbol, ülkemizdeki kullanıcılar tarafından çok beğenildi. 2010 yılında, en çok satılan binek araç unvanını da alan Symbol, ciddi anlamda başarılı bir otomobil olduğunu ispatladı.
Symbol, 20 yıl boyunca farklı versiyonlar ve yenilenmiş modeller ile karışımıza çıktı. 0,9 litre benzinli motordan 1,5 litre dizel motor seçeneğine kadar farklı seçenekler sunan Symbol, kullanıcıları bu yönüyle de memnun etmeyi başardı. İhtiyaca göre seçilen motor hacmi ve yakıt türü özellikle yakıt tasarrufu ve sürüş kalitesi açısından kullanıcılara büyük bir avantaj getirdi.
Renault, efsaneleşen modelinin üretimini 2020 sonunda durdurma kararı aldı. Symbol yerine daha modern çizgilere sahip Taliant, segmentteki rekabetin içine dahil edildi. Symbol ise bir Renault efsanesi olarak halen yollarda hakimiyetini eski modelleri ile sürdürüyor.